Zgodovina ponarejanja vina je podobno kot zgodovina
ponarejanja mnogih drugih vrst pijač in živil (predvsem
moke, mesa in mleka) stara že stoletja. Zato ne preseneča,
da so že od srednjega veka naprej to področje poskušali tudi
zakonsko urejevati. Toda prav vedno novi in novi predpisi o
prepovedi proizvajanja in prodajanja umetnega vina kažejo
na to, da je ponarejeno vino vedno predstavljalo pereč problem
za zdravje in denarnico vrlih pivcev. V zadnjih desetletjih
19. stoletja je pod vplivom industrijske revolucije vse bolj
naraščal pomen naravnih in kemičnih dodatkov ne le pri
pridelavi in predelavi vseh vrst živil, temveč tudi vina. Hkrati
se je vse bolj brisala meja med umetnimi vini in vinu podobnimi
pijačami, ki niso bile škodljive zdravju, ter resnično
ponarejenimi vini, ki so lahko bila zdravju zelo škodljiva.
Ponarejanje vin in izdelovanje umetnih vin se je v Evropi
z vedno večjo hitrostjo širilo zlasti od 70. let 19. stoletja, ko
se je pridelana količina vina začela dramatično zmanjševati
zaradi širjenja trtne uši.
Leta 1880 so v avstrijski polovici Habsburške monarhije
naposled sprejeli zakon, po katerem so lahko vinu podobne
pijače prodajali le tisti, ki so imeli za to registrirano obrt,
hkrati pa teh pijač niso smeli prodajati kot vino. Toda v praksi
so ta zakonska določila slabo izvajali. Po vrhu vsega pa
področja ponarejanja vina s tem zakonom sploh niso zajeli.
Po silovitih pritožbah javnosti in dolgotrajni proceduri v
državnem zboru je bilo z zakonom o prometu z živili z dne
16. januarja 1896 naposled jasno prepovedano ponarejanje
živil. Toda akutni problemi s ponarejenim vinom s tem niso
izginili, saj zakon sploh ni določal, kateri naravni ali kemični
dodatki so dovoljeni in kateri so prepovedani. To vprašanje
je zakonodajalec začel nedvoumno razreševati šele s sprejetjem
vinskega zakona z dne 12. aprila 1907.