logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

Spomini na Žiri kot obmejni kraj v času druge svetovne vojne


Avtor(ji):Maja Vehar
Soavtor(ji):Kaja Širok (mod.)
Leto:2018
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Ljubljana, Znanstveno-raziskovalno središče, Koper
Jezik(i):slovenščina
Vrst(e) gradiva:video
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorja Maja Vehar je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna

Datoteke (3)
Ime:Mejniki in zgodovina_notranjost.pdf
Velikost:1.07MB
Format:application/pdf
Odpri
Prenesi
Ime:ZZDS_2018_Program_zborovanja11.9_.docx
Velikost:125.26KB
Format:application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
Opis
S podpisom Rapalske pogodbe so Žiri leta 1920 postale obmejno mesto. Meja med takratno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Kraljevino Italijo je v okolici Žirov potekala po grebenu Mrzlega Vrha, obšla Breznico pri Žireh, ki je postala Italijanska, se spustila v Osojnico ter se nato ponovno dvignila do Spodnjega Vrsnika in se nadaljevala proti Spodnjemu Zavratcu. Če se je prva svetovna vojna tega območja dotaknila predvsem ob koncu – z razmejitvijo – pa so vihro druge svetovne vojne prebivalci občutili že od vsega začetka. Na cvetno nedeljo, 6. aprila 1941, so bile na glavnih prometnih točkah že postavljene žične ovire. Še istega dne pa se je pričelo tudi izseljevanje iz kraja zaradi strahu pred italijanskim napadom. Drugi dan vojne so bili iz kraja umaknjeni javni uradi, prebivalstvo pa naj bi se po navodilih iz razglasa preselilo v Dobrovo in Horjul. 8. aprila je sledila detonacija mostov, tri dni kasneje pa so Žiri zasedli Italijani. Po kapitulaciji Jugoslavije je sledila delitev ozemlja – meja med nemškim in italijanskim okupiranim ozemljem je od Mrzlega vrha do Spodnjega Vrsnika potekala po rapalski meji. Nato se je pri mejnem kamnu št. 40 razcepila in v žirovsko ozemlje je zarezala nova meja, ki se je od tromejnika (med Italijo, Ljubljansko pokrajino ter nemškim okupiranim ozemljem) na Spodnjem Vrsniku spustila v Sovro in Brekovice ter se nato po Martinški grapi vzpela na Opale in se preko Račeve nadaljevala proti Planini nad Horjulom. Po razdelitvi so tako Žiri spadale v nemško okupacijsko območje in okoli 30 nemških žandarjev ter finančnih stražnikov se je 20. april nastanilo v prosvetnem domu. Pričeli so izvajati raznarodovalno politiko – tako so npr. drugi dan po prevzemu oblasti slovenske napise zamenjani z nemškimi. Prebivalstvo pa je prizadelo tudi dejstvo, da so ostali odrezani od nekaterih krajev. Zaradi lege ob meji so bile namreč zaprte povezave proti Vrhniki, Logatcu ter Idriji, edina odprta pot je vodila proti Škofji Loki. Do sprememb je prišlo 23. oktobra 1943, ko se je nemška vojska umaknila iz Žirov, na osvobojenem ozemlju pa je nastala ilegalna partizanska oblast. Območje je bilo nato priča državljanski vojni ter nemškim ofenzivam vse do konca vojne. Obmejna napetost pa je ostala vse do 50. let, ko je bilo rešeno mejno vprašanje med Italijo in Federativno ljudsko republiko Jugoslavijo. Da je vojna globoko zaznamovala življenja Žirovcev, je razvidno iz podatka, da je med drugo svetovno vojno življenje izgubilo 312 oseb oziroma 9,6 % prebivalstva. Tako se zastavljajo vprašanja, kako so prebivalci doživljali okupacijo, kako jih je zaznamovala razmejitev ter kako (če) so ostanki nekdanje meje vidni danes.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/40641
    • naslov
      • Spomini na Žiri kot obmejni kraj v času druge svetovne vojne
      • Memories of Žiri as a Border Town During World War II
    • ustvarjalec
      • Maja Vehar
    • soavtor
      • Kaja Širok (mod.)
    • predmet
      • druga svetovna vojna
      • Žiri
      • okupacijski sistemi
      • Nemčija
      • Italija
      • World War II
      • Žiri
      • occupational systems
      • Germany
      • Italy
    • opis
      • S podpisom Rapalske pogodbe so Žiri leta 1920 postale obmejno mesto. Meja med takratno Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev ter Kraljevino Italijo je v okolici Žirov potekala po grebenu Mrzlega Vrha, obšla Breznico pri Žireh, ki je postala Italijanska, se spustila v Osojnico ter se nato ponovno dvignila do Spodnjega Vrsnika in se nadaljevala proti Spodnjemu Zavratcu. Če se je prva svetovna vojna tega območja dotaknila predvsem ob koncu – z razmejitvijo – pa so vihro druge svetovne vojne prebivalci občutili že od vsega začetka. Na cvetno nedeljo, 6. aprila 1941, so bile na glavnih prometnih točkah že postavljene žične ovire. Še istega dne pa se je pričelo tudi izseljevanje iz kraja zaradi strahu pred italijanskim napadom. Drugi dan vojne so bili iz kraja umaknjeni javni uradi, prebivalstvo pa naj bi se po navodilih iz razglasa preselilo v Dobrovo in Horjul. 8. aprila je sledila detonacija mostov, tri dni kasneje pa so Žiri zasedli Italijani. Po kapitulaciji Jugoslavije je sledila delitev ozemlja – meja med nemškim in italijanskim okupiranim ozemljem je od Mrzlega vrha do Spodnjega Vrsnika potekala po rapalski meji. Nato se je pri mejnem kamnu št. 40 razcepila in v žirovsko ozemlje je zarezala nova meja, ki se je od tromejnika (med Italijo, Ljubljansko pokrajino ter nemškim okupiranim ozemljem) na Spodnjem Vrsniku spustila v Sovro in Brekovice ter se nato po Martinški grapi vzpela na Opale in se preko Račeve nadaljevala proti Planini nad Horjulom. Po razdelitvi so tako Žiri spadale v nemško okupacijsko območje in okoli 30 nemških žandarjev ter finančnih stražnikov se je 20. april nastanilo v prosvetnem domu. Pričeli so izvajati raznarodovalno politiko – tako so npr. drugi dan po prevzemu oblasti slovenske napise zamenjani z nemškimi. Prebivalstvo pa je prizadelo tudi dejstvo, da so ostali odrezani od nekaterih krajev. Zaradi lege ob meji so bile namreč zaprte povezave proti Vrhniki, Logatcu ter Idriji, edina odprta pot je vodila proti Škofji Loki. Do sprememb je prišlo 23. oktobra 1943, ko se je nemška vojska umaknila iz Žirov, na osvobojenem ozemlju pa je nastala ilegalna partizanska oblast. Območje je bilo nato priča državljanski vojni ter nemškim ofenzivam vse do konca vojne. Obmejna napetost pa je ostala vse do 50. let, ko je bilo rešeno mejno vprašanje med Italijo in Federativno ljudsko republiko Jugoslavijo. Da je vojna globoko zaznamovala življenja Žirovcev, je razvidno iz podatka, da je med drugo svetovno vojno življenje izgubilo 312 oseb oziroma 9,6 % prebivalstva. Tako se zastavljajo vprašanja, kako so prebivalci doživljali okupacijo, kako jih je zaznamovala razmejitev ter kako (če) so ostanki nekdanje meje vidni danes.
      • By signing the Treaty of Rapallo, Žiri became a border town in 1920. The border between the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes, and the Kingdom of Italy ran in the vicinity of Žiri along the ridge of Mrzli vrh, crossing Breznica, which became Italian, descended into Osojnica and then rose again to Spodnji Brsnik, and continued towards Spodnji Zavratec. While World War I only brushed this area - with delimitation - the maelstrom of World War II affected the locals from the very beginning. On Palm Sunday, April 6, 1941, wire posts were already installed at the main traffic points. On the same day, the locals started leaving the town out of fear of an Italian attack. On the second day of the war, public offices were withdrawn from the town and according to the announcement, the population was supposed to move to Dobrovo and Horjul. On April 8, the bridges were detonated and three days later, Žiri were occupied by the Italians. After the capitulation of Yugoslavia, the division of territory followed - the border between the German and Italian occupied territories ran from Mrzli vrh to Spodnji Vrsnik - that was the Rapallo border. At the boundary marker No. 40 the border split and cut another border into the Žiri territory, running from the tripoint (between Italy, Ljubljana region and the German occupied territory) on Spodnji Vrsnik and descending into Sovra and Brekovice, ascending over Martinška grapa to Opale and continued to Planina nad Horjulom through Račeva. After the partition, Žiri became a part of the German occupation zone and around 30 German Gendarmerie and financial guards settled in the educational centre on April 20. They started to conduct Germanisation policies. For instance, on the second day after assuming power, the Slovene inscriptions were replaced by the German ones. The population was also cut off from other areas since all connections to Vrhnika, Logatec and Idrija were closed off, with only the road to Škofja Loka remaining open. The changes came on October 23, 1943, when the German army withdrew from Žiri and the liberated territory was taken over the illegal partisan administration. The area was ravaged by the civil war and German offensives until the end of the war. Border tensions remained until the 1950s when the border issue between Italy and the Federal People’s Republic of Yugoslavia was resolved. That the war profoundly affected the people of Žiri is evident from the fact that during World War II, 312 people lost their lives, which accounts for 9.6% of the population. This raises questions about how the population experienced the occupation, how they were affected by the partition, and how (if) the remains of the former border are still visible today.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
      • Muzej novejše zgodovine Slovenije
      • Znanstveno-raziskovalno središče
    • datum
      • 2018
      • 27. 09. 2018
    • tip
      • video
    • jezik
      • Slovenščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcSa