Že obrtni red iz leta 1859 je trgovanje, tudi z alkoholom,
uvrstil med proste (svobodne) obrti, točenje žganih pijač pa med
koncesionirane. Z dopolnitvijo obrtnega reda leta 1883 pa so za
trgovanje z alkoholom predvideli koncesije, obrtni zakon iz leta
1931 pa je za trgovinske obrti zahteval še dokazilo o izobrazbi
(usposobljenosti). Sicer pa so v tem obdobju kar pogosto spreminjali
predpise o zahtevanih pogojih za trgovanje z alkoholnimi
pijačami; šlo je bodisi za zaprte ali odprte steklenice, bodisi za
trgovino na veliko ali malo.
Med svetovnima vojnama je bila v Sloveniji, tako na podeželju
kot tudi v mestih, najbolj zastopana trgovina z mešanim
blagom. V tovrstnih trgovinah so se – poleg ostalih artiklov
seveda – prodajale tudi alkoholne pijače, ki bi zadovoljile tudi
marsikaterega današnjega potrošnika: vina, liker, brandy, konjak,
rum, slivovka, brinjevec, tropinovec, droženka, višnjevec,
borovničevec, žganje, pivo. Alkoholne pijače so na drobno prodajali
tudi v kioskih, branjarijah in komisijskih trgovinah. Obseg
vinske trgovine, v veliki meri je bila to trgovina na debelo
in drobno ali pa le na debelo, je znašal okrog 6 %. Poleg taks,
ki so jih plačevali trgovci z alkoholnimi pijačami, je le-te v novonastali
jugoslovanski državi doletelo še plačevanje trošarin;
od alkoholnih pijač so bili s to državno in oblastno/banovinsko
davščino obdavčeni žganje, vino, liker, rum in pivo.
Prodaja tobaka in tobačnih izdelkov je bila v Avstro-Ogrski
državni monopol, posledično pa je bila natančno predpisana
oddaja tobačnih zalog in trafik v zakup. Monopol države je proizvodnja
tobaka in trgovina s tobakom bila tudi v Jugoslaviji;
tobak je v tem času predstavljal tudi pomemben izvozni artikel.
Zanimivo je, da se je gospodarska kriza odražala tudi na porabi
tobačnih izdelkov: s krizo je drastično upadla poraba luksuznih
in srednje kvalitetnih cigaret, močno pa narasla potrošnja cigaret
slabše kvalitete; skupna poraba cigaret pa se je z gospodarsko
krizo opazno povečala.