Cehi so svoje članstvo povezovali na strokovni, verski in
karitativni ravni. Iz njihovega verskega obeležja je izhajalo
tudi strogo spoštovanje katoliških moralnih vrednot, kamor
je prav gotovo sodilo izogibanje pretiranemu popivanju.
Kljub temu pa se je cehovsko življenje pogosto odvijalo
ob polni mizi in polnih kozarcih, kar je številne mojstre in
pomočnike nemalokrat spravilo v skušnjavo, ki so ji lahkomiselno
podlegli in s svojo pijanostjo spravljali v pohujšanje
in na slab glas obrt in ceh, ki so mu pripadali. Vladarji, ki
so od sredine 16. stoletja dalje vedno radikalneje posegali
v samostojnost cehov, so si ob nedeljeni podpori cerkvenih
struktur prizadevali za zmanjševanje izdatkov za raznovrstne
cehovske pogostitve in strogo sankcioniranje nedovoljenih
izdatkov za pojedine in pijačo. Od oblasti postavljeni
cehovski komisarji so skrbno kontrolirali letne cehovske obračune
in skrbeli za spoštovanje cehovskih pravil, v katerih
se od obrtnikov zlasti v času Karla VI., Marije Terezije in
Jožefa II. neizprosno zahteva krepostno in pobožno življenje
brez pretirane zapravljivosti in veseljačenja. Med zapisanim
in življenjem pa je tudi v primeru omejevanja popivanja cehovskih
obrtnikov zijal velik prepad …