logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Podatki

/

Raziskovalni podatki

Popis judovskega prebivalstva Dravske banovine iz leta 1937

List of Jews in Slovenia (Dravska banovina), 1937

Leto:2012
Jezik(i):slovenščina
Vrst(e) gradiva:besedilo, podatkovna baza
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorjev Andrej Pančur, Barbara Győrfi je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna

Datoteke (7)
Ime:MS-Excel2000-Judje1937.xls
Velikost:339.60KB
Format:text/html
Odpri
Prenesi
Ime:Judje37.xml
Velikost:316.91KB
Format:application/xml
Ime:ajax-Judje37.txt
Velikost:228.06KB
Format:text/plain
Ime:Judje37.sql
Velikost:121.02KB
Format:text/plain
Ime:Judje1937.csv
Velikost:111.41KB
Format:text/plain
Ime:Judje1937.tex
Velikost:128.99KB
Format:text/plain
Ime:MS-Excel-Judje1937.csv
Velikost:111.56KB
Format:text/plain
Opis

7. aprila 1937 je Zveza judovskih verskih občin v Beogradu kot krovna organizacija vseh judovskih verskih občin v Jugoslaviji zaprosila Kraljevo bansko uprave Dravske banovine v Ljubljani, če ji lahko dostavi spisek Judov in njihovih bivališč na ozemlju Dravske banovine. Zveza judovskih verskih občin je spisek potrebovala zaradi vodenja čim bolj natančne evidence članstva judovskih verskih občin iz Murske Sobote in Lendave, ki sta takrat zajemali vse Jude z ozemlja Dravske banovine. Zato je banska uprava naročila vsem okrajnim načelstvom in mestnim poglavarstvom, naj zberejo podatke o vseh Judih, ki bivajo na ozemlju Dravske banovine, kar je banska uprava v prihodnjih mesecih tudi storila.

Cilj popisa je bil zbrati podatke o vseh tistih osebah, ki so imele judovsko vero. Hkrati so zbirali tudi podatke o vseh tistih osebah, ki so izstopile iz judovske vere. Popisovali so rodbinsko, rojstno in dekliško ime, datum in kraj rojstva, državljanstvo, domovinsko pravico, poklic, bivališče in od kdaj konkretna oseba biva v državi. Prvenstveno so popisovali tako imenovane družinske poglavarje. To so bili večinoma polnoletni samski ali poročeni moški. Žena in/ali otroci so bili tako njihovi družinski člani. Če je bila polnoletna ženska vdova, ločena ali samska, je bila prav tako popisana kot samostojna oseba in je bila družinski poglavar svojih morebitnih mladoletnih otrok. Zato so zbirali tudi natančne podatke o stanu samostojnih moških in ženskih oseb (poročen, vdovec, samec). Pri poročenih so vpisovali še ime in veroizpoved njihovih žena ter imena in rojstne podatke njihovih mladoletnih otrok. Polnoletni otroci so bili navedeni kot samostojne osebe. Posebej so zbirali še podatke o morebitnih spremembah rodbinskih imen in morebitne podatke o pridobitvi jugoslovanskega državljanstva.

Izpolnjeni popisni listi in primarna statistična analiza so v Arhivu Republike Slovenije ohranjeni v fondu Kraljeve banske uprave Dravske banovine, Upravni oddelek (AS 68), f. 29-2/1936-38, mapa 9437/1938. Transkript tega popisa je Andrej Pančur konec leta 2011 objavil v monografiji Judovska skupnost v Sloveniji na predvečer holokavsta.

Sedaj je popis dostopen tudi v elektronski obliki.

Podatki so dostopni še kot:

Metapodatki (9)