logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Serijske publikacije

/

Arhivi

Poročilo maršala Schullenburga dožu beneške republike o turški nevarnosti


Avtor(ji):Ignacij Voje
Soavtor(ji):Matevž Košir (ur.)
Leto:1999
Založnik(i):Arhivsko društvo Slovenije, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina
Vrst(e) gradiva:besedilo
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorja Ignacij Voje je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Ime:ARHIVI_1999_1-2.pdf
Velikost:16.50MB
Format:application/pdf
Odpri
Prenesi
Opis
V prispevku avtor oriše uspešno vključitev Eme Umek v pedagoški proces na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani v okviru predmeta Arhivistika in proseminarju. Ema Umek je kot odlična poznavalka dunajskih arhivov in njihovih fondov nesebično dajala koristne nasvete številnim raziskovalcem zgodovinarjem za delo v teh arhivih. Tudi avtor prispevka je dobil od nje več zelo uporabnih Signatur za delo v Kriegsarchivu na Dunaju. Tako je naletel na zanimiv in doslej neznan dokument, ki prikazuje, kako so na turško nevarnost gledali nekateri vojaški strokovnjaki v 18. stoletju. Predstavljeni dokument je izvleček poročila maršala Schullenburga beneškemu dožu. Poročilo le-to je v italijanščini, je pisano v zvezi z obrambo Istre in samih Benetk pred turškim napadom. V njem je prikazana življenska pot Johanna Mathie Schulleburga, rojenega leta 1661 v Enidu na Saškem. Ko seje Schullenburg odločil za vojaško kariero, seje bojeval na raznih bojiščih v Evropi. Po priporočilu princa Evgena Savojskega je leta 1715 prevzel poveljstvo nad beneško vojsko. Zaslužen je za obrambo otoka Krfa pred turško zasedbo, s čimer je preprečil nadaljnje prodiranje Turkov v jadranski prostor. Beneški republiki je ostal zvest do smrti. Umrl je leta 1747 v Veroni. V spomenici, naslovljeni na beneškega doža, ki jo avtor predstavi v prirejenem slovenskem prevodu, Schullenburg svetuje, da bi morali utrditi puljsko luko, eno najboljših obrambnih točk v Istri. S tem bi zavarovali beneško posest v Istri pred napadi Turkov in Avstrijcev ter preprečili napad Turkov na same Benetke. Z objavo lega dokumenta namerava avtor opozoriti na bogato Schullenburgovo zapuščino, ki jo hranijo v državnem arhivu v Benetkah.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/10211
    • naslov
      • Poročilo maršala Schullenburga dožu beneške republike o turški nevarnosti
      • The Report on the Turkish Threat Submitted by the Marshal Schullenburg to the Doge of the Republic of Venice
    • ustvarjalec
      • Ignacij Voje
    • soavtor
      • Matevž Košir (ur.)
    • predmet
      • Istra
      • arhivi
      • Benečanska republika
      • Turki
    • opis
      • The author begins his article with an outline of the excellent support in the area of Archivistics and Seminar work provided to the lecturers by Ema Umek at the History Department of the Faculty of Arts in Ljubljana. With her expert knowledge of the Vienna Archives and fonds, Ema Umek gave useful advice on countless occasions to numerous historians-researchers for their work in these archives. The author himself had also received a number of shell-mark numbers which proved extremely useful to him during his work in the Vienna Kriegsarchiv. These were in fact instrumental in his finding an interesting and until (hen unknown document from the 18th century containing the views of a number of military experts of that time on the Turkish threat. The author then goes on to describe the document, which is an excerpt from a report submitted to the Doge of the Republic of Venice by Marshal Schuilcnburg. The report, which is written in Italian, discusses the defence of Istria and the Venetian Republic itself against the Turks. It depicts the life of Johann Mathias Schuilcnburg, who was born in Saxony in 1661 in Emden. As a young man, Schuilcnburg decided to pursue a career in the military, which led him to fight on various European battlefields. Hollowing a recommendation by Prince Eugen of Savoy, Schuilcnburg was appointed commander-in-chief of the Venetian army in 1715. He defended the island of Krf against occupation by the Turks, thus thwarting their plans to advance further north into the Adriatic Sea. Schuilcnburg remained loyal to the Venetian Republic until his death in Verona in 1747. In a memorandum addressed to the Doge of Venice presented by the author in this adaptation/translation, Schuilcnburg advises the Doge to fortify the harbour of Pula, as, in his opinion, this harbour was one of the best strategic points of defence in Istria. Schuilcnburg states that the fortified harbour would ensure the defence of Venice's estates in Istria against attacks by the Turks and the Austrians. and thus fortified, may even serve as a bulwark against the Turkish attacks on Venice itself. With the publication of this document, the author wishes to bring to our attention the rich heritage of Schuilcnburg which is preserved in the National Archives of Venice.
      • V prispevku avtor oriše uspešno vključitev Eme Umek v pedagoški proces na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani v okviru predmeta Arhivistika in proseminarju. Ema Umek je kot odlična poznavalka dunajskih arhivov in njihovih fondov nesebično dajala koristne nasvete številnim raziskovalcem zgodovinarjem za delo v teh arhivih. Tudi avtor prispevka je dobil od nje več zelo uporabnih Signatur za delo v Kriegsarchivu na Dunaju. Tako je naletel na zanimiv in doslej neznan dokument, ki prikazuje, kako so na turško nevarnost gledali nekateri vojaški strokovnjaki v 18. stoletju. Predstavljeni dokument je izvleček poročila maršala Schullenburga beneškemu dožu. Poročilo le-to je v italijanščini, je pisano v zvezi z obrambo Istre in samih Benetk pred turškim napadom. V njem je prikazana življenska pot Johanna Mathie Schulleburga, rojenega leta 1661 v Enidu na Saškem. Ko seje Schullenburg odločil za vojaško kariero, seje bojeval na raznih bojiščih v Evropi. Po priporočilu princa Evgena Savojskega je leta 1715 prevzel poveljstvo nad beneško vojsko. Zaslužen je za obrambo otoka Krfa pred turško zasedbo, s čimer je preprečil nadaljnje prodiranje Turkov v jadranski prostor. Beneški republiki je ostal zvest do smrti. Umrl je leta 1747 v Veroni. V spomenici, naslovljeni na beneškega doža, ki jo avtor predstavi v prirejenem slovenskem prevodu, Schullenburg svetuje, da bi morali utrditi puljsko luko, eno najboljših obrambnih točk v Istri. S tem bi zavarovali beneško posest v Istri pred napadi Turkov in Avstrijcev ter preprečili napad Turkov na same Benetke. Z objavo lega dokumenta namerava avtor opozoriti na bogato Schullenburgovo zapuščino, ki jo hranijo v državnem arhivu v Benetkah.
    • založnik
      • Arhivsko društvo Slovenije
    • datum
      • 1999
    • tip
      • besedilo
    • jezik
      • Slovenščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd