Croatian national cuisine as a construct

Hrvatska nacionalna kuhinja kao konstrukt

Avtor(ji): Ivanišević, Alojz
Jezik: slovenski / nemški / hrvaški
Vrsta gradiva: Prezentacija
Leto: 2014
Založnik(i): Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Soavtor(ji): Vasko Simoniti (moderator)


  • Podroben opis
    Prvi poskus vzpostavitve hrvaške nacionalne kuhinje predstavlja že leta 1868 delo patriotskega pisatelja Đura Deželića. Večinoma iz nemških predlog je zbral srednje in zahodnoevropsko kuhinjo, ki naj bi slikala domnevno naravno umeščenost Hrvaške v Habsburško monarhijo in zahodno Evropo. Po več kot 70 letnem jugoslovanskem intermezu je bila ta ideja po razpadu Jugoslavije – v novoustanovljeni hrvaški nacionalni državi – ponovno pograbljena s strani dominantnih političnih sil, kar se je odrazilo tudi v kulinariki. V okviru obsežne »debalkanizacije« hrvaške politike, družbe in kulture naj bi se tudi hrvaška kuhinja iztrgala iz jugoslovanskega in balkanskega prostora in se vrnila nazaj v svojo, kot se imenuje, izvorno srednjeevropsko in mediteransko domovino. Po nacionalizacijskem obdobju Sturma und Drang v 1990-tih letih se je začela hrvaška gastronomija in kulinarika osveščati o različnih regionalnih kuhinjah in njenih vpetosti v različne kulturne kroge. Tudi danes se ta trend nadaljuje, kljub močnemu pritisku iz nacionalistično-konservativnih krogov.

  • Vsi metapodatki
    • dcterms:identifier http://hdl.handle.net/11686/37620
    • dcterms:title
      • Croatian national cuisine as a construct
      • Hrvatska nacionalna kuhinja kao konstrukt
    • dcterms:alternative
      • Die Fiktion der kroatischen Nationalküche von der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts bis zur Gegenwart
    • dcterms:creator
      • Alojz Ivanišević
    • dcterms:subject
      • konstrukt hrvaške nacionalne kuhinje
      • regionalne kuhinje
      • kulinarika in gastronomija v kulturnozgodovinskem kontekstu
      • construct of the Croatian national cuisine
      • regional cuisine
      • cuisine and gastronomy in the cultural and historic context
    • dcterms:description
      • Prvi poskus vzpostavitve hrvaške nacionalne kuhinje predstavlja že leta 1868 delo patriotskega pisatelja Đura Deželića. Večinoma iz nemških predlog je zbral srednje in zahodnoevropsko kuhinjo, ki naj bi slikala domnevno naravno umeščenost Hrvaške v Habsburško monarhijo in zahodno Evropo. Po več kot 70 letnem jugoslovanskem intermezu je bila ta ideja po razpadu Jugoslavije – v novoustanovljeni hrvaški nacionalni državi – ponovno pograbljena s strani dominantnih političnih sil, kar se je odrazilo tudi v kulinariki. V okviru obsežne »debalkanizacije« hrvaške politike, družbe in kulture naj bi se tudi hrvaška kuhinja iztrgala iz jugoslovanskega in balkanskega prostora in se vrnila nazaj v svojo, kot se imenuje, izvorno srednjeevropsko in mediteransko domovino. Po nacionalizacijskem obdobju Sturma und Drang v 1990-tih letih se je začela hrvaška gastronomija in kulinarika osveščati o različnih regionalnih kuhinjah in njenih vpetosti v različne kulturne kroge. Tudi danes se ta trend nadaljuje, kljub močnemu pritisku iz nacionalistično-konservativnih krogov.
      • Der erste Versuch, eine kroatische Nationalküche zu konstruieren wurde bereits 1868 vom patriotischen Schriftsteller Đuro Deželić unternommen. Er stellte, hauptsächlich aus deutschsprachigen Vorlagen, ein mittel-und westeuropäisches Kochbuch zusammen, dass die vermeintlich natürliche Einbettung Kroatiens in die Habsburgermonarchie und in „das abendländische Europa“ abbilden sollte. Diese Idee wurde nach einem mehr als siebzigjährigen jugoslawischen „Intermezzo“ nach dem Zerfall Jugoslawiens - im neugegründeten kroatischen Nationalstaat - von den dominierenden politischen Kräften wieder aufgegriffen, was sich auch in der Kulinarik niedergeschlagen hat. Im Rahmen einer umfassenden „Debalkanisierung“ kroatischer Politik, Gesellschaft und Kultur sollte auch die kroatische Küche aus dem jugoslawischen und balkanischen Rahmen herausgerissen und in ihre – wie es hieß – ursprüngliche mitteleuropäische und mediterrane Heimat zurückgeführt werden. Nach den 1990ern nationalistischen Sturm- und Drang-Jahren begannen sich die kroatische Gastronomie und Kulinarik auf die Vielfalt der Regionalküchen und deren Verwurzelung in verschiedenen Kulturkreisen zu besinnen. Und dieser Trend dauert, trotz eines starken Gegenwinds aus nationalistisch-konservativen Kreisen, bis heute an.
    • dcterms:publisher
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana
      • Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
    • dcterms:contributor
      • Vasko Simoniti (moderator)
    • dcterms:date
      • 2014-10-24
    • dcterms:type
      • Event
    • dcterms:source
      • SISTORY:ID:37620
    • dcterms:language
      • slv
      • deu
      • hrv
    • dcterms:isPartOf