logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

Hrvatska nacionalna kuhinja kao konstrukt

Croatian national cuisine as a construct

Soavtor(ji):Vasko Simoniti (mod.)
Leto:2014
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina, hrvaščina, nemščina
Vrst(e) gradiva:video, dogodek
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorja Alojz Ivanišević je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Opis
Prvi poskus vzpostavitve hrvaške nacionalne kuhinje predstavlja že leta 1868 delo patriotskega pisatelja Đura Deželića. Večinoma iz nemških predlog je zbral srednje in zahodnoevropsko kuhinjo, ki naj bi slikala domnevno naravno umeščenost Hrvaške v Habsburško monarhijo in zahodno Evropo. Po več kot 70 letnem jugoslovanskem intermezu je bila ta ideja po razpadu Jugoslavije – v novoustanovljeni hrvaški nacionalni državi – ponovno pograbljena s strani dominantnih političnih sil, kar se je odrazilo tudi v kulinariki. V okviru obsežne »debalkanizacije« hrvaške politike, družbe in kulture naj bi se tudi hrvaška kuhinja iztrgala iz jugoslovanskega in balkanskega prostora in se vrnila nazaj v svojo, kot se imenuje, izvorno srednjeevropsko in mediteransko domovino. Po nacionalizacijskem obdobju Sturma und Drang v 1990-tih letih se je začela hrvaška gastronomija in kulinarika osveščati o različnih regionalnih kuhinjah in njenih vpetosti v različne kulturne kroge. Tudi danes se ta trend nadaljuje, kljub močnemu pritisku iz nacionalistično-konservativnih krogov.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/37620
    • naslov
      • Hrvatska nacionalna kuhinja kao konstrukt
      • Croatian national cuisine as a construct
      • Die Fiktion der kroatischen Nationalküche von der zweiten Hälfte des 19. Jahrhunderts bis zur Gegenwart
    • ustvarjalec
      • Alojz Ivanišević
    • soavtor
      • Vasko Simoniti (mod.)
    • predmet
      • konstrukt hrvaške nacionalne kuhinje
      • regionalne kuhinje
      • kulinarika in gastronomija v kulturnozgodovinskem kontekstu
      • construct of the Croatian national cuisine
      • regional cuisine
      • cuisine and gastronomy in the cultural and historic context
    • opis
      • Prvi poskus vzpostavitve hrvaške nacionalne kuhinje predstavlja že leta 1868 delo patriotskega pisatelja Đura Deželića. Večinoma iz nemških predlog je zbral srednje in zahodnoevropsko kuhinjo, ki naj bi slikala domnevno naravno umeščenost Hrvaške v Habsburško monarhijo in zahodno Evropo. Po več kot 70 letnem jugoslovanskem intermezu je bila ta ideja po razpadu Jugoslavije – v novoustanovljeni hrvaški nacionalni državi – ponovno pograbljena s strani dominantnih političnih sil, kar se je odrazilo tudi v kulinariki. V okviru obsežne »debalkanizacije« hrvaške politike, družbe in kulture naj bi se tudi hrvaška kuhinja iztrgala iz jugoslovanskega in balkanskega prostora in se vrnila nazaj v svojo, kot se imenuje, izvorno srednjeevropsko in mediteransko domovino. Po nacionalizacijskem obdobju Sturma und Drang v 1990-tih letih se je začela hrvaška gastronomija in kulinarika osveščati o različnih regionalnih kuhinjah in njenih vpetosti v različne kulturne kroge. Tudi danes se ta trend nadaljuje, kljub močnemu pritisku iz nacionalistično-konservativnih krogov.
      • Der erste Versuch, eine kroatische Nationalküche zu konstruieren wurde bereits 1868 vom patriotischen Schriftsteller Đuro Deželić unternommen. Er stellte, hauptsächlich aus deutschsprachigen Vorlagen, ein mittel-und westeuropäisches Kochbuch zusammen, dass die vermeintlich natürliche Einbettung Kroatiens in die Habsburgermonarchie und in „das abendländische Europa“ abbilden sollte. Diese Idee wurde nach einem mehr als siebzigjährigen jugoslawischen „Intermezzo“ nach dem Zerfall Jugoslawiens - im neugegründeten kroatischen Nationalstaat - von den dominierenden politischen Kräften wieder aufgegriffen, was sich auch in der Kulinarik niedergeschlagen hat. Im Rahmen einer umfassenden „Debalkanisierung“ kroatischer Politik, Gesellschaft und Kultur sollte auch die kroatische Küche aus dem jugoslawischen und balkanischen Rahmen herausgerissen und in ihre – wie es hieß – ursprüngliche mitteleuropäische und mediterrane Heimat zurückgeführt werden. Nach den 1990ern nationalistischen Sturm- und Drang-Jahren begannen sich die kroatische Gastronomie und Kulinarik auf die Vielfalt der Regionalküchen und deren Verwurzelung in verschiedenen Kulturkreisen zu besinnen. Und dieser Trend dauert, trotz eines starken Gegenwinds aus nationalistisch-konservativen Kreisen, bis heute an.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
    • datum
      • 2014
      • 24. 10. 2014
    • tip
      • video
      • dogodek
    • jezik
      • Slovenščina
      • Hrvaščina
      • Nemščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd