logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

Preskrba prebivalstva ter prehranjevanje v menzah oz. delavsko-uslužbenskih restavracijah v letih 1945-1950


Soavtor(ji):Željko Oset (mod.)
Leto:2014
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina, angleščina
Vrst(e) gradiva:video
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorjev Maja Povalej, Žarko Štrumbl je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Opis
Prva povojna leta so poleg drugih težav prinesla tudi probleme s preskrbo. Na področju prehrane je za preskrbo prebivalstva skrbelo Ministrstvo za trgovino in preskrbo, ki je sprejemalo zakone in dajalo navodila nižjim organom. To obdobje je bilo najprej zaznamovano s sistemom racionirane, nato pa zagotovljene preskrbe ter s tem povezanimi živilski in potrošniškimi nakaznicami. Množično so se začeli ustanavljati obrati za kolektivno prehrano ljudi. V članku je poudarek na razvoju, organizaciji in delovanju menz in ljudskih restavracij, kasneje enotno preimenovanih v delavsko-uslužbenske restavracije, ki so bile namenjene predvsem delavcem in uslužbencem.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/37609
    • naslov
      • Preskrba prebivalstva ter prehranjevanje v menzah oz. delavsko-uslužbenskih restavracijah v letih 1945-1950
      • Providing the population and eating in the canteens or worker-civil service restaurants in the years 1945-1950
    • ustvarjalec
      • Maja Povalej
      • Žarko Štrumbl
    • soavtor
      • Željko Oset (mod.)
    • predmet
      • preskrba
      • živilske nakaznice
      • potrošniške nakaznice
      • menze
      • delavsko-uslužbenske restavracije
      • food
      • food orders
      • consumer orders
      • canteens
    • opis
      • Prva povojna leta so poleg drugih težav prinesla tudi probleme s preskrbo. Na področju prehrane je za preskrbo prebivalstva skrbelo Ministrstvo za trgovino in preskrbo, ki je sprejemalo zakone in dajalo navodila nižjim organom. To obdobje je bilo najprej zaznamovano s sistemom racionirane, nato pa zagotovljene preskrbe ter s tem povezanimi živilski in potrošniškimi nakaznicami. Množično so se začeli ustanavljati obrati za kolektivno prehrano ljudi. V članku je poudarek na razvoju, organizaciji in delovanju menz in ljudskih restavracij, kasneje enotno preimenovanih v delavsko-uslužbenske restavracije, ki so bile namenjene predvsem delavcem in uslužbencem.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
    • datum
      • 2014
      • 23. 10. 2014
    • tip
      • video
    • jezik
      • Slovenščina
      • Angleščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd