logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

Kuhinjska oprema kmečkega doma Goriških Brd v 1. polovici 19. stoletja


Avtor(ji):Tanja Gomiršek
Soavtor(ji):Bojan Godeša (mod.)
Leto:2014
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina
Vrst(e) gradiva:video
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorja Tanja Gomiršek je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Opis
Raziskava analizira posamezne segmente kmečke kuhinje s prikazom, kaj je bila njena osnovna in kaj luksuzna oprema, ki kaže na socialno delitev kmečkih domov. Pozornost je usmerjena na kvantitativno in kvalitativno analizo inventarnih popisov, nastalih ob smrti odraslega posameznika, natančneje delu, kjer so v kuhinji popisani predmeti, povezani s hranjenjem, pripravo in zauživanjem hrane. Hiše, njihova notranja ureditev in pripadajoč premični inventar so bili v preteklosti vedno odraz socialnega statusa kmeta in narave kmečkega dela, ki se je odvijalo v njej ter okoli nje. V 1. polovici 19. stoletja stoletju so bile kuhinje in njihova oprema v Goriških Brdih skromne. Osnovni materiali iz katerega so bili kuhinjski pripomočki, oprema in posodje so bili: les, glina in železo. Socialni status premožnejših kažejo krožniki iz kositra, pločevine ali majolike ter omare s predali. Iz samih popisov posodja pa tudi ob pomoči elaboratov franciscejskega katastra lahko ugotavljamo, da je bila v tem obdobju značilna dnevna poraba stročnic, priprava zelenjavne mineštre – kuhnje, koruzne polente, enolončnice iz skisane ribane repe in ohrovta– bisca, pogač in raznih močnikov. Večino hrane so skuhali ali pa spekli pod žerjavico, tako da cvrtje in pečenje na ražnju ni bilo v navadi.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/37560
    • naslov
      • Kuhinjska oprema kmečkega doma Goriških Brd v 1. polovici 19. stoletja
      • Kitchen equipment of the Goriška Brda farming household in the first half of the 19th century
    • ustvarjalec
      • Tanja Gomiršek
    • soavtor
      • Bojan Godeša (mod.)
    • predmet
      • kmečka kuhinja
      • oprema
      • hrana
      • Goriška Brda
      • rustic kitchen
      • kitchen equipment
      • food
      • Brda
    • opis
      • Raziskava analizira posamezne segmente kmečke kuhinje s prikazom, kaj je bila njena osnovna in kaj luksuzna oprema, ki kaže na socialno delitev kmečkih domov. Pozornost je usmerjena na kvantitativno in kvalitativno analizo inventarnih popisov, nastalih ob smrti odraslega posameznika, natančneje delu, kjer so v kuhinji popisani predmeti, povezani s hranjenjem, pripravo in zauživanjem hrane. Hiše, njihova notranja ureditev in pripadajoč premični inventar so bili v preteklosti vedno odraz socialnega statusa kmeta in narave kmečkega dela, ki se je odvijalo v njej ter okoli nje. V 1. polovici 19. stoletja stoletju so bile kuhinje in njihova oprema v Goriških Brdih skromne. Osnovni materiali iz katerega so bili kuhinjski pripomočki, oprema in posodje so bili: les, glina in železo. Socialni status premožnejših kažejo krožniki iz kositra, pločevine ali majolike ter omare s predali. Iz samih popisov posodja pa tudi ob pomoči elaboratov franciscejskega katastra lahko ugotavljamo, da je bila v tem obdobju značilna dnevna poraba stročnic, priprava zelenjavne mineštre – kuhnje, koruzne polente, enolončnice iz skisane ribane repe in ohrovta– bisca, pogač in raznih močnikov. Večino hrane so skuhali ali pa spekli pod žerjavico, tako da cvrtje in pečenje na ražnju ni bilo v navadi.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
    • datum
      • 2014
      • 22. 10. 2014
    • tip
      • video
    • jezik
      • Slovenščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd