Burek.si ?! ni knjiga burekreceptov. Burek.si?! je resno akademsko delo, ki vzame
za predmet raziskovanja in diskurzivne analize »burek«. Burek?! Da, burek! Veste, kaj
je burek? Veste, kaj beseda »burek« označuje? Označuje isto kot npr. v Bosni, Srbiji in
Makedoniji »burek«, v Turčiji »börek«, v Bolgariji »бюрек«, v Albaniji »byrek«, v Grčiji
»μπουρέκι«, v Izraelu »burekas« itd. vse vzdolž Mediterana proti Orientu. Prav tako ga
najdemo tudi na Zahodu uveljavljenega kot hitro prehrambeni kulinarični proizvod. Brez
težav bi rekli, da je na denotativni ravni z »burekom« označen njegov kulinarični status:
burek kot hrana – hranljiva materija in kulinarična specifika iz vlečenega testa, maščobe
in različnih – sirnih, mesnih, zelenjavnih in ponekod tudi sadnih – nadevov. V klasičnem
humanističnem »žargonu« bi zato rekli, da je ta hranljivi burek materialna »stvar« (dejanski
hranljivi predmet). Gledano skozi dioptrijo kulturne antropologije je börek izvorno »stvar«
kulture kuhanja in kulture prehranjevanja: anatolijske kuhinje. Zato börek kot kulinarična
stvar zavzema posebno mesto u turškem kulinaričnem kanonu. Reprezentiran je kot turška
nacionalna jed, kar pomeni, kot da je del turške kulture. Pri tem pa je potrebno imeti na
umu, da je turška nacionalna kuhinja, kot vsaka druga nacionalna kuhinja, artikulirana
in reprezentirana kot kanon sistematizacij in klasifikacij »kulturnih jedi«, natančneje
kulturnih brkljarij jedi iz različnih kulturno-geografskih področji turškega nacionalnega
imaginarija. V tem smislu je börek stvar kulture Orienta, ki ga je danes mogoče izslediti v
kulinaričnih sistemih in nacionalnih kuharicah na teritoriju bivšega Otomanskega imperija.
Konkretno na področju balkanskega teritorialnega in kulturnega imaginarija, medtem ko
je na Zahodu zgolj reprezentiran in percipiran kot popularni obrok iz imigrantske kuhinje.
Iz te kulturno-geografske perspektive je burek materialni prežitek Orienta, ki se je skozi
čas kulturaliziral in postal »domačinska stvar« ne-turških kultur.