logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

O šolskih malicah v šolah na Slovenskem v stoletju med 1860 – 1960


Soavtor(ji):Vida Deželak Barič (mod.)
Leto:2014
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina, angleščina
Vrst(e) gradiva:video
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorja Marjetka Balkovec Debevec je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Opis
Prispevek predstavlja podatke iz razvoja šolske prehrane v osnovnih šolah na Slovenskem v obdobju od druge polovice 19. stoletja do druge svetovne vojne in v prvih desetletjih po njej. Po podatkih, ohranjenih v spominih šolarjev iz obdobja pred drugo vojno in še kakšno desetletje po njej, so si otroci šolsko malico prinašali od doma. Največkrat je bil to kos kruha, pri premožnejših bel, pri revnejših črn, koruzni ali »zmesni« kruh, včasih je bilo poleg še kakšno sadje (jabolka, krhlji) ali kakšen oreh, lešnik. Od druge polovice 19. stoletja naprej sledimo vedno bolj poudarjeni skrbi za prehrano šolskih otrok v ljudskih šolah, predvsem za revnejše otroke in za otroke iz bolj oddaljenih krajev. Prispevek predstavlja, kako so za prve šolske kuhinje poskrbeli različni dobrotniki in podporniki šole. V šolski zakonodaji so o uvedbi organizirane skrbi za šolsko prehrano prvič zapisali v Državnem zakonu o ljudskih šolah iz leta 1906. V prispevku sledimo velikim spremembam od nekdanjih šolskih malic, spoznamo najpomembnejše korake pri nadaljnjem razvoju organizirane šolske prehrane in širjenja števila šolskih kuhinj do obdobja po drugi svetovni vojni, ko je Zakon o osnovni šoli iz leta 1959 določal, da je šolska kuhinja sestavni del šol.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/37627
    • naslov
      • O šolskih malicah v šolah na Slovenskem v stoletju med 1860 – 1960
      • About school meals in schools in the Slovenian territory in the century between 1860 - 1960
    • ustvarjalec
      • Marjetka Balkovec Debevec
    • soavtor
      • Vida Deželak Barič (mod.)
    • predmet
      • malica
      • šolske kuhinje
      • osnovna šola
      • elementary school
      • school kitchens
    • opis
      • Prispevek predstavlja podatke iz razvoja šolske prehrane v osnovnih šolah na Slovenskem v obdobju od druge polovice 19. stoletja do druge svetovne vojne in v prvih desetletjih po njej. Po podatkih, ohranjenih v spominih šolarjev iz obdobja pred drugo vojno in še kakšno desetletje po njej, so si otroci šolsko malico prinašali od doma. Največkrat je bil to kos kruha, pri premožnejših bel, pri revnejših črn, koruzni ali »zmesni« kruh, včasih je bilo poleg še kakšno sadje (jabolka, krhlji) ali kakšen oreh, lešnik. Od druge polovice 19. stoletja naprej sledimo vedno bolj poudarjeni skrbi za prehrano šolskih otrok v ljudskih šolah, predvsem za revnejše otroke in za otroke iz bolj oddaljenih krajev. Prispevek predstavlja, kako so za prve šolske kuhinje poskrbeli različni dobrotniki in podporniki šole. V šolski zakonodaji so o uvedbi organizirane skrbi za šolsko prehrano prvič zapisali v Državnem zakonu o ljudskih šolah iz leta 1906. V prispevku sledimo velikim spremembam od nekdanjih šolskih malic, spoznamo najpomembnejše korake pri nadaljnjem razvoju organizirane šolske prehrane in širjenja števila šolskih kuhinj do obdobja po drugi svetovni vojni, ko je Zakon o osnovni šoli iz leta 1959 določal, da je šolska kuhinja sestavni del šol.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
    • datum
      • 2014
      • 24. 10. 2014
    • tip
      • video
    • jezik
      • Slovenščina
      • Angleščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd