logo
ŽRTVE I.SVŽRTVE II.SVPOPISIZIC

/

Dogodki

/

Konference

Prehrana v Jugoslovanski ljudski armadi


Soavtor(ji):Dragica Čeč (mod.)
Leto:2014
Založnik(i):Zveza zgodovinskih društev Slovenije, Ljubljana, Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana
Jezik(i):slovenščina, angleščina
Vrst(e) gradiva:video
Avtorske pravice:
CC license

To delo avtorjev Zvezdan Marković, Blaž Torkar je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

Datoteke (1)
Opis
Članek obravnava razvoj in organizacijo prehrane v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) od leta 1945 pa vse do razpada Jugoslavije leta 1991. Prehrana je veljala za najkompleksnejšo in najpomembnejšo dejavnost intendantske službe JLA, ki se je razvijala v skladu z družbeno-ekonomskimi razmerami v državi ter glede na specifične zahteve vojske. JLA je tako kot vse druge vojske želela vojakom v okviru služenja vojaškega roka zagotoviti normalne pogoje fizičnega in psihičnega razvoja ter jim hkrati zagotoviti kakovostno zdravje in pravilno prehrano. Tako je bilo zapisano v strokovni vojaški literaturi, v realnosti pa je bilo mnogokrat povsem drugače. V članku so tudi predstavljene tipične jedi, ki jih je kuhala naša nekdanja vojska in recept za vojaški pasulj.
Metapodatki (12)
  • identifikatorhttps://hdl.handle.net/11686/37552
    • naslov
      • Prehrana v Jugoslovanski ljudski armadi
      • Diet in the Yugoslav People's Army
    • ustvarjalec
      • Zvezdan Marković
      • Blaž Torkar
    • soavtor
      • Dragica Čeč (mod.)
    • predmet
      • Jugoslovanska ljudska armada
      • intendantska služba
      • prehrana
      • jedilnik
      • recepture
      • vojaška ekonomija
      • Jugoslav People's Army
      • intendant service
      • food
      • menu
      • recipes
      • military economy
    • opis
      • Članek obravnava razvoj in organizacijo prehrane v Jugoslovanski ljudski armadi (JLA) od leta 1945 pa vse do razpada Jugoslavije leta 1991. Prehrana je veljala za najkompleksnejšo in najpomembnejšo dejavnost intendantske službe JLA, ki se je razvijala v skladu z družbeno-ekonomskimi razmerami v državi ter glede na specifične zahteve vojske. JLA je tako kot vse druge vojske želela vojakom v okviru služenja vojaškega roka zagotoviti normalne pogoje fizičnega in psihičnega razvoja ter jim hkrati zagotoviti kakovostno zdravje in pravilno prehrano. Tako je bilo zapisano v strokovni vojaški literaturi, v realnosti pa je bilo mnogokrat povsem drugače. V članku so tudi predstavljene tipične jedi, ki jih je kuhala naša nekdanja vojska in recept za vojaški pasulj.
    • založnik
      • Zveza zgodovinskih društev Slovenije
      • Inštitut za novejšo zgodovino
    • datum
      • 2014
      • 22. 10. 2014
    • tip
      • video
    • jezik
      • Slovenščina
      • Angleščina
    • jeDelOd
    • pravice
      • licenca: ccByNcNd